Бил е необичайно студен зимен ден - дори за Русия. На

...
Бил е необичайно студен зимен ден - дори за Русия. На
Коментари Харесай

Сталин умря. Да живее Путин!

Бил е извънредно леден зимен ден - даже за Русия. На 5 март 1953 година термометрите падат до минус 18 градуса. В московското предградие Кунцево, където се е намирала " близката дача " на Йосиф Сталин, той прекарва последните дни и часове то живота си.

Около 21,50 ч. вечерта лекарите установяват гибелта на 74-годишния Сталин. Свикана е специфична комисия, разгласен е народен печал, а пред Колонната зала в Москва се образуват дълги опашки от хора. Там, в центъра на Москва, е положено тялото на " бащата на народите ".

Култът към личността

На руското управление му бяха нужни цели три години, с цел да се разграничи от култа към личността на Сталин. Това става през февруари 1956 година. И едвам през 1960-те години за първи път обществено се признава кой е бил Сталин в реалност, а точно - всеобщ палач.

Йосиф Джугашвили е роден в Грузия, по-късно той приема псевдонима " Сталин " и ръководи Съветския съюз от 1923 година По оценки на историците през трите десетилетия на " сталинизма " жертви на терора са станали до 40 милиона души - екзекутирани, убити от апетит и недостиг, разстреляни или осакатени. Милиони умират в ГУЛАГ. Провеждат се всеобщи депортации, авторитетни персони на съветската просвета - писатели, поети, артисти, учени, режисьори - са обявявани за " врагове на народа ", изтезавани и убивани.

" Може да звучи необичайно, само че гибелта на Сталин е първият ми умишлен детски спомен ", споделя Ирина Шчербакова пред Дъждовни води. Съоснователката на правозащитната организация " Мемориал " е носителка на Нобелова премия за мир през 2022 година

" По това време, през 1953 година, бях дребна, само че добре помня гибелта на Сталин ", споделя 72-годишната историчка. " Възприемах я по детски, изключително атмосферата на мразовит мраз и боязън - последните месеци от времето на Сталин бяха просто оловни, доста потискащи. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР